Välj med både hjärta och hjärna när du resonerar dig fram till ditt studieval.

Tre snabba tips inför studievalet

Först och främst tycker vi du ska välja med både hjärta och hjärna. Det är viktigt att välja en utbildning som du är intresserad av och som du tycker är rolig. Samtidigt är det viktigt att väga in fakta om vad du vill göra efter din utbildning. Vad ska den leda till för jobb och vad finns det för framtidsutsikter?

För att göra det mer konkret kan du steg för steg resonera dig fram till vad du kan söka för utbildning genom att försöka besvara följande frågor.

1. Utgå från dig själv

Vilka ämnen gillade du i skolan? Vad är du intresserad av, vad har du för drömmar och värderingar?  Har du tidigare arbetslivserfarenhet som exempelvis ett sommarjobb? Vad var roligt med det jobbet, eller vad var mindre bra?

Arbetsförmedlingen har tagit fram en intresseguide som kan underlätta i detta första steg. 

Arbetsförmedlingens intresseguide

2. Fundera över vad det finns för yrken och vad du vill att din utbildning ska leda till

Vad känner du till för yrken? Vad arbetar de i din närhet med? Kanske kan du intervjua någon. Om du vill ha tips och inspiration kan du besöka "Yrkesinspiration" här på Studera.nu. Där har vi samlat några av de vanligaste yrkena.

Yrkesinspiration

För att få en mer heltäckande bild över vilka yrken som finns kan du exempelvis besöka Hitta yrken hos Arbetsförmedlingen. Där finns beskrivningar av många olika yrken och även yrkesprognoser.

Hitta yrken hos Arbetsförmedlingen

Om du är intresserad av forskarstudier och forskning efter utbildningen är det bra att kolla upp de möjligheterna.

Om forskarutbildning

Eller så kanske du vill studera för att bygga på med ny kunskap som kan användas i många olika sammanhang, både privat och yrkesmässigt.

3. Välja utbildning

Vill du studera ett helt program eller fristående kurser? Oavsett vad du väljer kan du efter några års studier ta ut en examen.

Om du läser ett program så studerar du oftast tre, fyra eller fem år tillsammans med samma klasskompisar och ni läser gemensamma ämnen inom ramen för ert program. Fördelen med att läsa program är överskådlighet. Det finns en genomtänkt struktur för utbildningen och du vet vilken examen den leder till.

Om du hellre sätter ihop din utbildning på egen hand så kan du läsa fristående kurser. Då väljer du själv ut vilka kurser och ämnen som du vill läsa och sätter på så vis ihop en utbildning med en egen profil som kan leda fram till en examen. Den stora fördelen med kurser är flexibiliteten och valfriheten. Du väljer själv vilka kurser som ska ingå i din utbildning och du kan göra dina val under utbildningens gång. 

Lycka till med ditt studieval!

Sidan uppdaterades 2022-06-16