Christian testade olika miljöer för att hitta rätt studieteknik
En oro som Christian hade inför studierna var studietekniken. - Jag provade mig fram genom att studera i olika miljöer och hittade en som fungerar för mig.
Christian Masarov studerar till ämneslärare med inriktning mot samhällskunskap och engelska.
Att läsa lärarprogrammet var en tanke som väcktes till liv när han fick ett jobb som lärarvikarie.
– Ganska snabbt stod det klart för mig att det var där jag skulle vara, bland elever och lärare som jobbar för att skapa framtidens medborgare, berättar Christian.
Vid 25 års ålder bestämde Christian sig för att börja studera och han har aldrig ångrat att han väntade några år efter gymnasiet innan han började sina studera.
Att studera på högskolan skiljer sig en del från att studera på gymnasiet. En skillnad är att kurslitteraturen på högskolan ofta är mer omfattande och därför kan det för vissa ta ett tag att hitta en bra studieteknik som fungerar. Många högskolor erbjuder stöd för den som behöver förbättra sin studieteknik. För Christian var det just studietekniken som var en av hans större farhågor inför universitetsstudierna.
– Jag provade mig fram genom att studera i olika miljöer. På bibliotek, caféer, hotellounger, hemma, utomhus och till och med på olika uteserveringar. Jag laborerade även med att studera med andra i större grupper, mindre grupper och själv. Det var både en intressant och lärorik period, att lära sig vilken studieteknik som fungerar för en själv.
– För att hitta en bra studieteknik så tror jag att man ska vara lyhörd mot sig själv. Kasta dig ut och prova olika studiemiljöer och atmosfärer för att se vad som fungerar. Se det som en chans att samtidigt utforska ditt campus och din stad.
Balans mellan skoltid och fritid
Studier på högskolan innebär många gånger också större frihet och ansvar. Vissa utbildningar har lärarledda föreläsningar några gånger per vecka. Övrig tid styr du själv över och då gäller det att avsätta tid till eget pluggande.
– Det mest utmanande till en början var att hitta en balans mellan "skoltid" och "fritid", att hitta strukturen i min vardag så att den lediga tiden också skulle kännas helt ledig utan tankar på nästa uppgift eller tenta.
– Mitt mål med studierna är att jag ska bli världens bästa lärare! Helst vill jag kombinera mitt intresse för att resa med att jobba som lärare, undervisa och samtidigt få uppleva andra kulturer. Jag drömmer om att bli en berest och trygg lärare som utmanar mina elevers tänkande och perspektiv, avslutar Christian.
Christians bästa tips till dig som funderar på högskolestudier:
Stressa inte med ditt val. Du behöver inte börja studera direkt efter gymnasiet. Ta tiden att samla livserfarenheter, resa och landa i vad du vill göra med din framtid.
Kasta dig ut och prova. Vi lever i ett land där utbildning är gratis så varför inte börja med en kortare kurs för att känna på hur det är att studera på högskolan.
Se studietiden som ett äventyr. Du kommer att träffa många intressanta och spännande människor. Dessutom har du friheten att styra över din vardag så använd tiden till att utvecklas som människa. Kanske har du funderat över den där salsakursen, gymnastikträningen eller att gå med i en bokcirkel, men inte haft tid till. Nu har du din chans!